ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Ръжена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Ръжена

Ръжена е село в Централна България. Намира се в община Казанлък, област Стара Загора.

Село Ръжена се намира на 15 км от общинския център Казанлък и на 26 км от областния център Стара Загора. Разстоянието между Ръжена и столицата София е 179 км. Селото е разположено в планински район в полите на Средна гора. Намира се в близост до река Тунджа, на запад от село Ягода и на изток от село Кънчево.

Разположено е на 433 м надморска височина. Населението е 1 192 жители. 

Климатът е умерено-континентален с умерено топло лято и висока сума на валежите.

В село Ръжена има целодневна детска градина, основно училище и читалище. Има един общопрактикуващ лекар, а най-близкото здравно заведение се намира в общинския център Казанлък.

Старото име на Ръжена е Хамърсъз. Празникът на селото се чества на Ивановден всяка година.

Околности и забележителности

Селото се намира в изключително красив район, между две планини - Стара планина и Средна гора. Природата е богата на флора и фауна, с просторни полета, голяма част от които засадени с рози. Животът в селото е спокоен, а въздухът - чист.

Туризъм 

Село Ръжена е разположено в близост до Розовата долина на България, която е популярна туристическа дестинация. Казанлъшката маслодайна роза, разпространена в района, е всеизвестна с качествата си. В общинския център Казанлък се намира и единственият по рода си Музей на маслодайната роза. Амбицията на община Казанлък е да превърне неповторимия празник на розата в национален, а отглеждането на рози и производството на розово масло да се развива приоритетно.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org 
Снимки: Интернет

 

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: