ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Колена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Колена

Колена е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Отстои на 14 км североизточно от град Стара Загора, на близо 30 км западно от град Нова Загора, на около 38 км южно от град Казанлък, на 171 км западно от град Бургас и на 242 км югоизточно от столицата София.
Селото е с редовен автобусен транспорт, който го свързва със столицата и градовете Стара и Нова Загора.

Село Колена лежи на южните склонове на Сърнена средна гора на 300 м надморската височина. Постоянното население наброява около 250 жители.

Климатът е умерено-континентален с влияние на Средиземноморието. Характеризира се с лека и кратка зима и продължително и топло лято.

Селото е добре уредено с кметство и православен храм "Св. арх. Михаил", два хотела с ресторанти. Има интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. В съседното село  Хрищени има детска градина. Най-близките училища и болница се намират в областния град Стара Загора.

Местоположението и природните дадености на Колена обуславят активното развитие на селски и еко-туризъм.

В землището на село Колена е разположена природната забележителност “Милкини скали” -  представляваща интересно скално образувание и гнездово находище на скален орел .

През територията му преминава малка река даваща възможност за риболов и отдих сред природата.

В непосредствена близост до селището се намира язовир „Колена”, където са разположени места за развлечение и почивка - ресторанти, басейн и хотелски комплекс.

Източник: www. kolena.selobg.com www. bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: