ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Землен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Землен

Землен е село в Южна България. То се намира в община Раднево, област Стара Загора.

Разположено е на около 15 км югоизточно от град Раднево, на 21 км северно от областния град Стара Загора и на 234 км северозападно от столицата на България - град София.

Селото се намира на 190 м надморска величина. Със скромен брой население от 233 души.

Климатът на Землен е умереноконтинентален. Характеризира се с мека зима и горещо лято.

Икономиката на всички села в общината, както и тази на Землен е основно изградена въз основа на развитието на енергийния комплекс Марица-Изток. Населението на селата в общината  е с едни от най-високите средни доходи в страната.

В село Землен има православен храм и действащо читалище "Георги Райчев", което изпълнява функцията на библиотека. Най-близките детски градини и училища са в град Раднево. Също така за здравето на жителите на селото се грижат лекарите и болниците намиращи се в Раднево.

Забележителности

Близо до селото в град Раднево се намира църквата "Св. Иван Рилски" - православен храм изграден през 1873г. от дарения. Понастоящем обявен за културно-историческо богатство.

Друго културно историческо богатство в района е археологическият музей "Марица-изток" в град Раднево. Музеят притежава палеонтологична сбирка от кости на различни видове животни, колекция от глинени и бронзови съдове и златни накити от римската епоха, както и нумизматична колекция от сребърни монети. В него се съхраняват златни и сребърни накити от ранната бронзова епоха, които нямат аналог в България.

Като цяло в общината има възможност за развитие на винен, исторически и културен туризъм.

 

Снимки: http://www.panoramio.com
Източник: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: