ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Братан

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Братан

Братан е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, Област Сливен.

Отстои на 23 км северозападно от град Котел, на около 35 км югозападно от град Омуртаг, на 75 км северно от град Сливен и на 320 км североизточно от столицата София.

Разположено е в планински район на 639 м надморска височина. Постоянното население е около 25 души.

Климатът е умерено-континентален, със средиземноморско влияние. Характеризира се с кратка зима и прохладно лято.

Братан разполага с кметство и магазин. Мобилните оператори имат покритие. Най-близко разположената детска градина, училище и болница се намират в град Котел.

Туризъм

През селото преминава река Голяма Камчия, създаваща условия за риболов и отдих сред природата.

Средновековна крепост "Асара" се намира на 1.8 km югозападно от центъра на село Братан. Разположена е на десния бряг на река Тича. Формата на крепостта е почти правоъгълник с разположение югозапад- североизток. Зидовете са разрушени до земята, а камъните- доста разпръснати. 

В град Котел могат да се посетят следните забележителности: Пантеон на Георги Раковски, Музей на котленските възрожденци и Природонаучен музей и Исторически музей, които са част от Стоте национални туристически обекта.

На около 39 км северозападно от селото се намира село Жеравна - архитектурен резерват, част от 100 Национални туристически обекта. В него могат да се видят над 200 дървени къщи, строени по време на Възрождението.

Текст: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: