ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Радево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Радево

Радево е село в Югоизточна България. Намира се в община Нова Загора, Област Сливен.

В България има още едно село със същото наименование в община Аксаково, Област Варна.

Отстои на 11 км югоизточно от град Нова Загора, на около 45 км в същата посока от град Стара Загора, на 46 км югозападно от град Сливен и на 273 км югоизточно от столицата София. Съседното село Млекарево се намира на 7 км югоизточно.
Има автобусни връзки с Нова Загора и Сливен.

Намира се на 299 м надморска височина. Територията му попада в умерено континентална климатична зона. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Пролетта и есента са дъждовни.

Жителите му са около 230 души. Поминъкът е свързан предимно със земеделие и животновъдство.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва електрификация, водоснабдителна система, покритие на мобилните мрежи, интернет.

В Радево има кметство, начално училище, читалище, магазини и кафене. В Млекарево ще намерите лекар и стоматолог. Най-близко разположената болница и детска градина се намират в град Нова Загора.

Туристически и културни забележителности

В землището на село Млекарево има 15 надгробни могили, където са открити римски и византийски монети.

Край село Пет могили на 13 км южно има останки от античен могилен некропол. Там е открита бронзова статуетка на Венера и са намерени 1000 тетрадрахми.

На около 25 км се намира язовир Овчарица, идеално място за риболов, в него може да се уловят шаран, каракуда и костур.

Гостите на селото могат да се насладят на богатата история, културните паметници и природни дадености на град Сливен: Историческия музейЕтнографския музей,  църквата “Св. Димитър”.
Местността Карандила, намираща се в североизточната част на Сливен, сред вековни гори. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” .

 

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет  

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: