ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кортен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Кортен

Кортен е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

Отстои на 6 км северно от град Нова Загора, на 48 км югозападно от град Сливен, на 23 км югоизточно от град Твърдица и на 274 км в същата посока от столицата София. Съседното село Асеновец се намира на 4 км югозападно.
Редовен автобусен транспорт го свързва със съседните населени места.

Намира се в северната част на Горнотракийската низина, в подножието на Средна гора, на надморска височина 296 м. Климатът е умерено-континентален. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Валежите са по-обилни през есента и пролетта.

Кортен е най-голямото село в община Нова Загора с около 2 150 жители. Климатичните и почвени характеристики на района са изключително благоприятни за развитието на лозарството. Винарна "КОРТЕН" е един от най-големите производители на висококачествени бели и черни вина, ракии и други алкохолни напитки на територията на община Нова Загора.

Тук функционират кметство, детска градина, основно училище, две читалища, магазини и кафенета. В селото работят няколко фирми за производство на млечни продукти и шивашки цех. Има интернет, кабелна телевизия и покритие на мобилните оператори. Жителите му могат да разчитат на един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози. Най-близко разположената болница се намира на територията на град Нова Загора.

 

Туризъм и забележителности

Кортен е едно от малкото места, където може да се види истински самолет МИГ 21. Заради храбростта на кортенския летец-изпитател Петър Банков, селото е удостоено с честта да притежава бойна машина, която е летяла и бранела небето на България. Той може да бъде видян точно в центъра.

Църквата "Св. Николай Чудотворец" е посторена още преди Освобождението, затова е вкопана в земята. Тя е типична възрожденска църква.

В град Сливен гостите на селото могат да посетят: Храм "Света София"Храм "Света Богородица"Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, той разполага с много интересни естествени скални образувания.

Сливенските Минерални Бани се намират на 29 км от селото. Лековитата минерална вода и живописната природа определят курорта като предпочитано място за балнеолечение и семейна почивка.

Текст: www.selokorten.comwww.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: