ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дядово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Дядово

Дядово е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

Отстои на 7 км южно от град Нова Загора, на 46 км югозападно от град Сливен, на близо 50 км източно от град Стара Загора и на 266 км югоизточно от столицата София.
Селото е разположено от двете страни на пътя Нова Загора - Раднево. Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места.

Намира се в подножието на Светилийските възвишения, на 160 м надморска височина. Територията му попада в умерено континентална климатична зона. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Пролетта и есента са дъждовни.

Постоянното население наброява около 470 души. Поминък на хората са земеделие, животновъдство и отглеждане на лозя. В землището на селото функционират две  кариери за инертни материали и асфалтова база.


Селото разполага с кметство, детска градина, читалище, църква, три магазина и кафене. Има покритие на мобилните оператори, Интернет и кабелна телевизия. Тук работи един общопрактикуващ лекар. Най-близко разположените училища и болница се намират в град Нова Загора.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

В землището на селото, близо до извор Могилата, е разположена Дядовската селищна могила. Тя е най-голямата в Европа. Висока е 18 метра. Тук са застъпени основните праисторически епохи - новокаменна, меднокаменна, бронзова епоха. Обитавана е и през ранната желязна епоха. През ранновизантийския период върху могилата е изградено малко укрепено селище с много добре запазена крепостна стена с кули, която го е защитавала.

Селищна могила Караново /16 км/. В нея са намерени добре запазени основи на жилища с богат домашен инвентар и оръдия на труда изработени от камък, кремък, кост, рог на елен и мед и др. От особен интерес са откритите глинени плочки със знаци, за които някои учени твърдят, че са най-старите известни писмени знаци в Европа.

Гостите на селото могат да се насладят на богатата история, културните паметници и природни дадености на град Сливен: Историческия музей, Етнографския музейцърквата “Св. Димитър”.
Местността “Карандила” намираща се в североизточната част на Сливен, сред вековни гори. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” .
 
Източник: www.bg.wikipedia.org, Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: