ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сотиря

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Сотиря

Сотиря е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Селото се намира на около 8 км източно от областния град Сливен, 106 км западно от град Бургас и 308 км източно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт от Сливен.
Сотиря е разположено на надморска височина от 294 м, в подножието на природен парк "Сините камъни".
Климатът се  характеризира с прохладно лято, докато зимата е кратка и мека. Есента обикновено е по-продължителна от пролетта. За района са типични силните ветрове.

Селото е добре благоустроено - разполага с кметство, основно училище и целодневна детска градина. Медицинксото обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари. Най-близката многопрофилна болница е в областния град Сливен.

Туризъм

Едно от основните предимства на селото е близостта до природен парк "Сините камъни"  и местността " Карандила". Паркът е част от Сливенската планина, която е част от Старопланинската верига.  От север, запад и изток паркът е ограден от обширни горски масиви. Релефът е силно разчленен. Най-ниската точка на парка е разположена на 300 м. надморска височина, а най-високата точка е връх Българка.

В района може да посетите и живописните балкански селца - Медвен, Жеравна и Ичера. Села с дълга история и съхранени традиции.  През последните години са предпочитани места за селски туризъм и почивка от много българи и чужденци.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: