ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Медвен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Медвен

Медвен е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, Област Сливен.


Селото  е разположено в речна долина, в южните склонове на Стара планина,  14 км югоизточно  от град Котел,  43 км североизточно от областния град Сливен и 112 км северозападно от град Бургас.
Надморската височина е 416 м, а населението е около 213 души. Зимата е кратка и мека, а лятото прохладно.
Селото е запазило автентичния си възрожденски облик. Много медвенски къщи са обявени за паметници на културата. Голяма част от тях са по-стари от 150 години. В няколко от тях днес са уредени малки семейни хотелчета, където в автентична обстановка гостите могат да починат и да се насладят на планинско гостоприемство, тишина и спокойствие.  Механите в селото предлагат разнообразни ястия, характерни за местната и българската кухня.
Медвен е родното място на Захари Стоянов, а родната му къща е запазена в първоначалния си автентичен стил и е устроена като музей. На селския площад е издигнат паметник на писателя. Селцето е родно и за още един бележит българин, драматург и творец - Стоян Бъчваров. Негова паметна плоча е поставена на родния му дом в самия център.
Покрай Медвен тече живописната река Медвенска. Тя извира на 11 км от селото и е известна с приказните водопади "Сини вир" и "Скоковете". В землището на Медвенския балкан има красиви скални пещери – "Ледницата" и "Царевец". Недалеч се намира и резерват "Орлицата", както и няколко особено красиви скални образувания.
Медвен е прочуто  и с ловен туризъм. Всеки уикенд в ловния сезон се организират ловни дружинки. В близкото село Садово има ловно стопанство, откъдето може да се наеме професионален водач.
Възможен е и риболов или в местната Медвенска река, или в недалечния язовир Камчия. За любителите на билкарството и гъбарството поляните край Медвен дават богати възможности през летните месеци.

Източник: http://bg.wikipedia.org, http://medven.free.bg/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: