ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Градец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Градец

Градец е село в Югоизточна България. Намира се в община Котел, Област Сливен.

В България има още две села, носещи същото име  - в община Костинброд, Област София и община Видин, Област Видин

Отстои на около 37 км североизточно от гр. Сливен, на 16 км югоизточно от гр. Котел, на 12 км в същата посока от с. Жеравна, на 106 км северозападно от гр. Бургас и на 339 км източно от гр. София.
Населението наброява приблизително 4100 души.

Село Градец се намира в Източна Стара планина, по поречието на река Луда Камчия. На югозапад е обгърнато от планинската местност Стидово. Характеризира се с кратка зима и прохладно лято. Надморската височина е 680 м.
В Градец има кметство, църква, основно училище, детска градина, читалище с богата библиотека, здравна служба, полицейски служител, пощенска кутия, няколко магазина за хранителни стоки, магазини за домашни потреби, аптека, компютърен клуб. В селото работят две бензиностанции и газостанции, както и автомивка. Двата хотела в битов стил посрещат гости целогодишно.
Населението се е насочило главно към добива на прочутия градешки камък - специфични варовикови плочи, ползвани в строителството за облицовка и настилка. Земеделието и животновъдството са застъпени предимно в частните стопанства.

Туризъм

Градешката архитектура е в уникалeн възрожденски стил. Старите дървени къщи и уютните калдъръмени улички оформят един своеобразен музей, съхранил множество архитектурни шедьоври. Интерес представлява и местният храм "Св. Илия".
От селото се разкрива чудесна панорамна гледка към възвишенията, ридовете и загадъчните силуети на Стидовската планина.
Тук все още стоят крепостните стени на старото римско Кале, разположено на най-стратегическото място за наблюдение на всички проходи към местността. Под него преминава р. Луда Камчия, която е подходяща не само за риболов, но и за слънчеви бани.
В района могат да се посетят световноизвестните архитектурни резервати с. Жеравна и гр. Котел, които са част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Природен Парк "Сините камъни" край гр. Сливен предлага отлични възможности за почивка, спорт и туризъм.

Източник: www.wikipedia.org   
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: