ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Белцов

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Белцов

Белцов е село в Северна България. Намира се в община Ценово, област Русе.

Отстои на 53 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 4 км северно от с. Ценово, на 33 км югоизточно от гр. Свищов, на 218 км северозападно от гр. Варна и на 260 км североизточно от столицата София.

Населението е приблизително 450 души.

Селото е разположено на десния бряг на река Янтра, в източната част на Дунавската равнина, на 44 м надморска височина. Релефът е низинен и равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Летата са сухи и горещи, а зимите - студени.

 

В селото има кметство, пощенски клон, читалище, православен храм и търговски обекти. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. В общинския център Ценово се намират най-близките учебни заведения и лекарски практики. В гр. Бяла (19 км) са най-близките болнични заведения и ж.п. гара.

Природните и климатични условия са добри за развитието на земеделието като приоритетен отрасъл. Отглеждат се предимно слънчоглед, царевица, ечемик. Добре развито е и овцевъдството. 

В землището на Белцов могат да се видят интересни пещери и живописни меандри по поречието на река Янтра. Селото се намира на около 14 км от устието на река Дунав. Има отлични възможности за риболов на кефал, распер, щука, сом, бяла риба, костур, бяла мряна. Участъкът е подходящ и за спускане с каяк.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: