ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кривня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Кривня

Кривня е село в Централната част на Северна България. То се намира в община Ветово, област Русе.

В България има още едно село със същото име, в община Провадия, област Варна.

Кривня отстои на 46 км югоизточно от гр. Русе, на 15 км в същата посока от гр. Ветово, на 27 км северозападно от гр. Разград, на 155 км в същата посока от гр. Варна и на 344 км североизточно от столицата София.

Редовен автобусен транспорт по линията Разград - Ветово обслужва селото. На около 3 км е ж.п. линията Русе - Варна.

Село Кривня е живописно разположено в Дунавската равнина, в долината на река Бели Лом, на 150 м надморска височина. Заобиколено е от каньоновидни скални образувания, между които криволичи реката, разделяща го на две части.

Климатът е умереноконтинентален с горещо лято и студена зима.

Населението наброява приблизително 560 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, читалище с библиотека, църква, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор и търговски обекти.

Най-близките учебни заведения и медицинско обслужване са в гр. Сеново (3 км разстояние).

Забележителности

Крепостта "Синград" - разположена е на 5 км северозападно от селото. Открити са останки от старо селище и керамика от римско и византийско време. В ниската част на крепостта има основи на ранно християнски църкви.

Пещерата "Божкова дупка" - отстои на около километър от селото и е най-дългата пещера в Лудогорието.

Природен резерват "Бели Лом" - разпростира се по поречието на река Бели Лом върху площ от 773 хектара в местността "Голямата кория". В резервата се срещат 174 вида птици, от които 167 вида са защитени.

Природен парк "Русенски Лом" - един от десетте природни парка в България. Намира се на около 20 км южно от гр. Русе по долината на река Русенски Лом. Водите на реката дълги години са оформяли силуета на региона и са създали благоприятни условия за развитието на множество растителни и животински видове.

Източник и снимки: bg.wikipedia.org; vetovo.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: