ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Чилнов

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Чилнов

Чилнов е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе.

Отстои на 49 км южно от центъра на гр. Русе, на 14 км югоизточно от гр. Две могили, на 195 км северозападно от гр. Варна, на 16 км североизточно от гр. Борово и на 270 км в същата посока от гр. София.

Има ежедневен автобусен транспорт до градовете Русе и Две могили.

Село Чилнов се намира в източната част на Дунавската равнина, в долината на река Баниски лом, на 125 м надморска височина. Релефът е хълмист с масивни гори и просторни обработваеми земи. Климатът тук е умереноконтинентален, със сухи, горещи лета и студени зими.

Населението наброява приблизително 510 души.

Чилнов е добре устроено село, електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Работят кметство, читалище с библиотека, православна църква и различни търговски обекти. Най-близките функциониращи основно училище, детска градина и здравно обслужване са в съседното село Баниска (8 км).

Основният поминък на населението е земеделие и животновъдство, което е поето от производствено потребителната кооперация и частните стопанства.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В местното читалище "Светлина" има група за изворен фолклор "Чилновски баби", самодеен състав за възпроизвеждане на местни обичаи и традиции, както и библиотека. Интерес представлява и православният храм "Св. Георги", построен през 1948 г.

През селото минава река Баниски лом, която се влива в р. Дунав. В съседното село се намира най-големият язовир в областта - Баниска. Язовирът е предпочитано място за отдих и дава възможност за риболов на шаран, кефал, каракуда, сом, толстолоб и други сладководни риби.

Интересна туристическа атракция е пещерата Орлова чука, която е на около 8 км от селото. До пещерата се намира и едноименната хижа, където има условия за барбекю, стрелба с лък, езда, зелено училище и др.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com , интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: