ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ценово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Ценово

Ценово е село в Централната част на Северна България. Административен център е на Община Ценово, Област Русе.

Името Ценово носи още едно населено място в България - в община Чирпан, област Стара Загора.

Разположено е на около 52 км югозападно от гр. Русе, на 14 км северозападно от гр. Бяла, на 99 км североизточно от гр. Плевен и на 33 км югоизточно от гр. Свищов.

Населението е около 1700 души. 

Селото се намира в средната част на Дунавската равнина. Характеризира се с низинен и равнинно-хълмист релеф. Попада в умереноконтиненталната климатична зона. Лятото тук е горещо и сухо, а зимата – студена.

Ценово е разположено недалеч от първокласния път Русе-Бяла-Велико Търново, част от трансграничен транспортен коридор № 9. Основните пътни артерии са с градовете Русе, Бяла и Свищов.

Най-близката гара (Бяла) се намира на около 14 км от с. Ценово.

Районът разполага с възможности за развитие на речен транспорт по р. Дунав.

Ценово е добре устроено село. То е електрифицирано, водоснабдено и телефонизирано. На територията му има общинска администрация, поща, основно училище, читалище, целодневна детска градина и магазини. В него работи общопрактикуващ лекар.

Добрите климатични условия и плодородната почва създават предпоставки за развитието на земеделието като приоритетен отрасъл.

Туризъм

Районът е с изключително живописна природа, която създава предпоставки за практикуване на различни видове туризъм. За богато историческо минало свидетелстват множество тракийски могили – селищни, стратегически и надгробни.

Има възможности за риболов в поречието на р. Янтра. Там е изградено и риболовно училище. Реката предлага чудесни възможности за каяк туризъм. Участъкът от нея, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в Дунав.

Източници: http://www.tsenovo.eu/home http://bg.guide-bulgaria.com/

Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: