ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Ряхово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Ряхово

Ряхово е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Сливо поле, област Русе.

Ряхово е разположено на брега на река Дунав и отстои на около 29 км североизточно от гр. Русе, на 7 км в същата посока от гр. Сливо поле, на 34 км западно от гр. Тутракан и на 76 км северно от гр. Разград.
Населението на селото е приблизително 1 700 души.

Селището се намира в Източната част на Дунавската равнина. Надморското равнище е около 21 м. Попада в умереноконтиненталната климатична зона, която се характеризира със сухи, горещи лета и студени зими.
Ряхово е сравнително голямо село с добре поддържана инфраструктура. То е водоснабдено, електрифицирано, телефонизирано, има кабелна телевизия и Интернет връзка. В селото е изградено функционално улично осветление.
В Ряхово има кметство, пощенски клон, пристанище, основно училище, читалище, лекарски кабинет и магазини.
Една от атракциите в селото е картинг пистата, където има картинг зона, футболно игрище, къмпинг и плувен басейн.
Селото разполага с приятен плаж, който е подходящ за слънчеви бани и риболов.
Ряхово е земеделски район. Приоритетно се отглеждат зеленчуци и животни в частни стопанства. Частни фирми има в сферата на търговията, производството на хляб и шивашката промишленост.

Туризъм

Местни забележителности са църквата "Св. Георги", построена през 1887 г. и Паметникът на загиналите войни. Тук всяка година се провежда народен събор на 24 май. Често се изпълняват народни обичаи, характерни за тази част на България като: "Чукане на коноп", "Нептун", "Засевки", "Коледуване", "Кукери".
Река Дунав предоставя възможности за речен и риболовен туризъм. Местността около пристанището е с привлекателната природа на българските острови в тази част.
В село Ряхово се намира античния кастел "Апиария" - разположен върху висока част на дунавския бряг, известен под името "Калето" или "Хисаря".
При извършените на територията археологически разкопки са открити ценна керамика, монети, две статуи на бог Дионис и др.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com/ http://www.adrm.hit.bg/Obshtini/slivo_pole_bg.htm
Снимки: http://www.panoramio.com/, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: