ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Нисово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Нисово

Нисово е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, Област Русе.

Отстои на 22 км южно от гр. Русе, на 28 км югоизточно от с. Иваново, на 185 км северозападно от гр. Варна, на 114 км североизточно от гр. Велико Търново и на 312 км в същата посока от гр. София.

Населението наброява приблизително 120 души.

Нисово се разполага в котловината на река Бели Лом в североизточната част на Дунавската равнина, в Природен Парк "Русенски Лом". Релефът е преобладаващо низинен и хълмисто-равнинен.

Климатът се характеризира със сухо, горещо лято и студена зима.

Селото е добре устроено - изцяло водоснабдено и електрифицирано. Изградени са улична и телефонна мрежи. Тук има кметско наместничество, читалище, винарна, хотелски комплекси и къщи за гости.

В съседното село Щръклево (10 км) има здравни и учебни заведения.

Забележителности и туризъм

Селото е желан туристически обект, посещаван от българи и чужденци. Намира се в сърцето на Природен Парк "Русенски Лом", който е красива смесица от пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие.

Една от забележителностите на селото е скалният манастир Голям Нисовски манастир "Св. Св. Константин и Елена” - най-големият от всички скални манастири в Поломието. Отстои на 7 км южно от селото, на десния бряг на река Мали Лом. До него се стига по стълба, изсечена в скалата. Състои се от църква и редица килии, най-често с правоъгълна форма и с различни размери. Тук могат да се видят Еврейската пещера и вековният бряст (около 700 годишен), датиращ от времето на Второто българско царство. 

Интересни са гробищата, известни сред местните хора като римски. Тук са разкрити повече от 70 огромни каменни кръста с различни изображения, като част от тях са от тамплиерски тип. Открити са и над 30 човешки скелета, както и множество ценни предмети и монети.

В района има дивечовъден резерват -"Батаклията". Любителите на лова могат да обстрелят с предварителна заявка дива свиня, благороден елен и сърни.

За любителите на риболова има няколко възможности: рибарниците на с. Нисово и с. Сваленик, както и поречията на реките Бели и Мали Лом.

Прекрасни са маршрутите за пешеходен туризъм, велокрос, еко-образователните пътеки и местата за наблюдение на птици и диви бозайници. Разработват се нови маршрути за екстремен велокрос, ски бягане и скално катерене. Поляните са изключително подходящи за палатков туризъм.

Източници и снимки: www.ivanovo.bg, www.mladite.comwww.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: