ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Красен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Красен

Красен е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, област Русе.

В България има още едно село със същото име, намиращо се в община Генерал Тошево, област Добрич.

Красен отстои на 13 км южно от гр. Русе, на 10 км североизточно от с. Иваново, на 293 км в същата посока от гр. София и на 187 км северозападно от гр. Варна.

Има редовен автобусен транспорт от гр. Русе.

Селото е разположено в каньоновидната долина на река Русенски Лом в Дунавската равнина, на надморска височина от 103 м. То е заобиколено от отвесни варовикови скали с множество пещери в тях.

Тук лятото е сухо и горещо, със средна юлска температура около 22 С, а зимата - студена, със средна януарска температура около 0 С.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи.
Населението му наброява приблизително 650 души.
Тук работят кметство, пощенски клон, здравна служба, дежурен полицейски инспектор, читалище с библиотека, църква, хранителни магазини, питейни заведения и къщи за гости.
Най-близките училища и детски градини са в с. Иваново и гр. Русе.

В Красен се намира един от най-големите заводи за производство на гъби на Балканите. Пригодени са 13 пещери за отглеждане на гъби, където цикълът на производство е в естествени условия и е интересна туристическа атракция.
Селото чества на 28 май Празникът на гъбата в България.

Туризъм

На левия бряг на река Русенски Лом, на около 3 км северозападно от Красен, се намират Красенските манастири, състоящи се от църкви и килии на две нива. Църквите са едни от най-големите в Поломието и са разположени ниско над реката.

Любителите на туризма могат да се разходят по приятни еко-пътеки по поречието на р. Русенски Лом. Отлични са условията за риболов както в самата река, така и в рибарниците около селото.

В района на Природен парк "Русенски Лом" могат да се посетят още средновековната крепост Червен, Ивановските склали манастири, Басарбовският скален манастир, пещерата Орлова чука.

Източници: bg.wikipedia.org
Снимки: shilkovatakrachma.eu; panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: