ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Одърне

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Одърне

Одърне е село в Северна България. Намира се в община Пордим, област Плевен.

Отстои на 8 км югоизточно от гр. Пордим и на 28 км в същата посока от гр. Плевен. Съседните села Каменец и Борислав са съответно на 6 км източно и на 4 км югоизточно. Столицата София е на 187 км югозападно.

Разположено е в Дунавската равнина, в близост до течението на река Барата, като надморската му височина достига до около 115 м. Климатът е умерено-континентален и сравнително сух. Зимата е особено студена, пролетта - топла, а лятото е изключително горещо.

Постоянното население наброява 1043 души.

Селото е благоустроено, като автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Името на селото идва от старата българска дума "одър", която означава малко издигнато място, което служи за сядане или за спане.

Тук функционират кметство, основно училище, детска градина, читалище с певчески групи, магазини и заведение. Грижата за здравето на местните жители и поета от един общопрактикуващ лекар, един педиатър и един стоматолог, а болница ще намерите в гр. Плевен.
Има стадион и футболен клуб.

Туризъм и забележителности

В Плевен може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://www.pordim.bg
Снимки: http://www.pordim.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: