ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ласкар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Ласкар

Ласкар е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен.

Отстои на 19 км южно от гр. Плевен. Съседните села Ралево и Николаево са съответно на 2 км северно и на 3 км южно, а село Брестовец е на 13 км северно. Столицата София е на 153 км югозападно. 

Разположено е в полупланински район, на надморската височина от 277 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. През месеците юни и февруари падат много валежи. В района често явление са градушките.

Редовен автобусен транспорт го свързва със съседните населени места и с областния център. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие.

Постоянното население наброява около 116 души. Те се заети предимно със земеделие, дърводобив и животновъдство.

Тук функционират кметско наместничество, читалище, магазин и кръчма. Най-близката детска градина е в с. Брестовец. Най-близкият общопрактикуващ лекар работи в с. Николаево. В град Плевен ще намерите учебни заведения и ще получите специализирана медицинска помощ.

Туризъм и забележителности

Според легендите наименованието на селото идва от името на гръцкия владетел Ласкарис, който се борел срещу Византия за собствено царство. 

Районът предлага добри условия за ловен и риболовен туризъм, благодарение на богатите на дивеч местности и язовир Кайлъка, който се зарибява редовно и често се организират регати. 

Наблизо протича малката р. Чернялка, която е образувала живописен каньон в частта си между селата Горталово (19 км) и Къртожабене. От Горталово започва и екопътеката, изградена за туристи, които могат да разгледат пещера Капчука, останки от късноантична крепост в местността „Градището”, римски пътища, причудливи скални образувания.

В град Плевен трябва да посетите Панорама Плевенска епопея, също парка Кайлъка, Музея на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: