ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Врабча

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Врабча

Врабча е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник. 

Отстои на 10 км североизточно от гр. Трън и на 46 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 70 км югоизточно.

Разположено е в планински район, в полите на Гребен планина, до течението на р. Ябланица, а надморската му височина достига 883 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население наброява около 53 души.

Най-близките търговски обекти, както и учебни заведения ще откриете в град Трън. Отново там ще получите и медицинска помощ.

Интересен исторически факт е, че по силата на Ньойския мирен договор (1919 г.), селото е разделено на две части. Другата част на село Врабча се намира в община Цариброд, окръг Пирот, Сърбия.

Туризъм и забележителности

Тук се намира една от най-живописните природни забележителности в общината - Врабчанският водопад. Висок е 4 м, а в близост водата е прокопала двадесетметров скален тунел. От дясната страна в скалата има карстов извор. Непосредствено под надвисналите скали е устроен прекрасен кът за пикник. От тук живописна пътека, минаваща през разнообразен ландшафт - гора, мочурище, планински ливади - отвежда до с. Банкя.

Най-впечатляващата природна забележителност в общината е ждрелото на р. Ерма.

Селото е чудесно място за екскурзии, природата е живописна с множество скални образувания, пещери, богата флора и чист въздух. Спокойно място далеч от градската среда. Любителите на риболова пък могат да се разходят до някой от близките язовири Ярловци, Лилянци или Красава.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: