ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Видрар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Видрар

Видрар е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 24 км южно от гр. Трън и на 70 км югоизточно от гр. Перник. Съседните села Лева река, с. Горочевци и с. Докьовци са съответно на 2 км югозападно, на 4 км северно и на 3 км южно. Столицата София е на 99 км източно.

Разположено е в планински район, надморската му височина достига 976 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима и топло лято.

Постоянното население наброява около 17 души.

Най-близките търговски обекти, като и училище, детска градина и медицинска помощ ще откриете в общинския център.

Туризъм и забележителности

Важна културна забележителност в село Лева река е православният манастир "Св. четиридесет мъченици", в който има стенописи от XVII век и е обявен за паметник на културата. Доказано е, че зографите са българи от Костурско.

В село Бусинци (20 км северно) има „Музейна сбирка на бусинската керамика", която е открита още през 1982 г., редом с изложбените зали има работни ателиета и малка хотелска част.
Сега в музея се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят, т.нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондира - уникална стомна с дупка по средата. Тук се пази и повече от 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър.

Недалеч са и живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Наличието на много диви животни в горите около селото предоставя на любителите на лова чудесна възможност. Хората, които предпочитат риболова, пък може да се разходят до язовирите Ярловци (21 км) и Лилянци.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: