ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бабица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Бабица

Бабица е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 5 км източно от гр. Брезник и на 20 км югоизточно от гр. Перник. Столицата София е на 49 км източно. 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 852 м. Климатът е умереноконтинентален. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото е прохладно. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са електропреносна и водопреносна мрежи. Инфраструктурата е много добра. 

Постоянното население е около 38 души. 

Тук функционират кметско наместничество и магазин с кръчма. Бабица има свое ловно дружество. Най-близките учебни заведения са в гр. Брезник, където ще получите и специализирана медицинска помощ. 

Според местна легенда турци опожарили съседно село, от където избягала една баба и на нея кръстили местността. Оттам идва името на селото - Бабица. 

Туризъм и забележителности

Близките язовири Слаковци и Мещица създават отлични условия за любителите на риболова. Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 6 км. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

Може да посетите Клисурския манастир "Св. Петка" (10 км), който датира от XIII век.

Друга забележителност в района е местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: