ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чепино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Чепино

Чепино е село в Западна България. Намира се в община Ковачевци, област Перник.

Отстои на 9 км северно от Ковачевци и на 34 км западно от Перник. Село Светля е на 4 км южно, село Еловдол е на 5 км северозападно. Столицата София е на 61 км североизточно.  

Намира се в планински регион, а надморската му височина е между 700 и 1000 метра. Климатът е умерен и се характеризира с топли лета и студени зими. Планинският релеф оказва силно въздействие върху количеството на валежите и температурата на въздуха.

Постоянното население на селото е 75 души.

В него функционират читалище и магазин. Най-близката здравна служба е в с. Ковачевци, където работят стоматолог и аптека. Детска градина има в с. Лобош, а основно училище в с. Сирищник (7 км). Специализирана медицинска помощ ще получите в болниците на територията на гр. Перник.

 

Туризъм и забележителности

Средновековната църква в с. Чепино Ранинско църкве е реставрирана. На около 2 км югозападно се намира Чепинският манастир "Св. Пророк Илия". Той е разположен край голям карстов извор в планината Рудини и е обявен за паметник на културата.
На няколкостотин метра от селото, в местността Янева могила, може да видите късноантичната крепост "Градище".

Яз. Пчелина, където са създадени отлични условия за почивка и риболов, е едва на 13 км.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://kovachevtsi.com/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: