ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Светля

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Светля

Светля е село в Западна България, в Община Ковачевци, Област Перник.

Отстои на 5 км северно от с. Ковачевци, на 31 км западно от гр. Перник, на 53 км североизточно от гр. Кюстендил, на 56 км югозападно от гр. София.

Населението наброява около 260 души.


Селото е разположено в планински район, със средна надморска височина от 755 м.
Климатът е умереноконтинентален. Зимата е студена, със средни януарски температури около -3,6 С. Летата са топли, със средни юлски температури 22 С.
В непосредствена близост е разположен яз. Пчелина. Тук протича р. Светля.

Селото е благоустроено, с изградени частична водоснабдителна и електропреносна мрежи. 
Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа.
Тук функционират  Читалище "Светлина".
Редовен автобусен транспорт свързва населените места в областта.

ТУРИЗЪМВ непосредствена близост се намира яз. Пчелина, който предлага чудесни условия за отдих и риболов. Тук са построени почивни бази и места за настаняване. 
На  източния му бряг, върху една скала над водата се извисява варосаният параклис „Св. Иван Летни“. Построена около XVI в. върху място, наричано от местните Пчелин камък, малката църквичка някога е била храм на останалото на дъното на язовира село Пчелинци. Днес това е една от основните причини за посещение на язовира.


От гр. Земен започва и Земенският пролом на реката – едно от най-дивите, слабонаселени и красиви места в България. Дефилето е с дължина 15 километра и почти през всичките тях има туристическа пътека от Земен към вътрешността.

Крепостната система на Землънград - най-голямата и най-важна крепост в пролома. 
Останките на крепостта показват интензивен живот през различни периоди от българската история, като най-значителни са тези от ранновизантийската епоха и Второто българско царство. 
Земънград е оградена от три страни от меандър на реката. Непристъпните скали се издигат до 130 метра над нивото на Струма.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет, Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: