ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Раянци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Раянци

Раянци е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник.

Отстои на 5 км западно от с. Калотинци, на 13 км северозападно от гр. Земен и на 56 км югозападно от гр. Перник. Столицата София е на 81 км североизточно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 724 м. Климатът е умереноконтинентален под влиянието на планинския релеф и се характеризира със студена зима и топло лято. Наблизо протичат реките Треклянска и Дивлянска.

Постоянното население наброява около 26 души.

Най-близките кметско наместничество, смесен магазин, читалище и кръчма са в съседното село Калотинци. Където има и фелдшерски здравен пункт. Най-близките учебни и здравни заведения работят на територията на гр. Земен, а болницата е в гр. Перник.

Туризъм и забележителности

В района има много възможности за културен туризъм, като могат да бъдат разгледани Чепинският (8 км), Земенският (9 км), Жаблянският (10 км), Радибошкият (13 км) и Гигинският (16 км) манастири.

Хубаво място за екскурзия е водопадът Полска Скакавица (14 км), който е изключително красив, а водата пада от 50 м височина.

Любителите на риболова могат да се възползват от условията при яз. Пчелина (11 км), който редовно се зарибява, а за удобство на туристите има паркинг, кей, ресторант и бунгала.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: