ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Прибой

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Прибой

Прибой е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник

Отстои на 10 км югозападно от гр. Радомир и на 24 км в същата посока от Перник. Столицата София е на 51 км североизточно. 

Разположено е на двата бряга на река Струма, а надморската му височина е 579 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със сурова, снежна зима и прохладно лято. Есента е кратка, дъждовна и мъглива. Пролетта е хладна и също не продължава дълго.

Автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

Постоянното население е около 256 души.

Тук функционират кметство, читалище, църква, магазин и кафене. За здравето на местните жители се грижи един общопрактикуващ лекар. Най-близкият медицински център е в с. Извор (10 км), а най-близките учебни заведения са в гр. Радомир. В Перник може да потърсите специализирана медицинска помощ.

Близкият яз. Пчелина е идеално място за туризъм и почивка. Тук са създадени прекрасни условия за любителите на риболова.

Може да посетите и Радибошкия манастир "Св. Троица", който е на около 5 км от селото.

В Перник интересна историческа забележителност е крепостта Кракра. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.radomir.bg 
Снимки: http://medchurches.livejournal.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: