ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мурено

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Мурено

Мурено е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник

Отстои на 19 км северно от гр. Земен и на 36 км западно от гр. Перник. Село Дивля е на 11 км югоизточно, а столицата София е на 67 км североизточно. 

Намира се в планински район в подножието на Руйско-Верилската планина, а надморската му височина е 833 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена зима и топло лято. 

Постоянното население е около 98 души.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

В селото функционират кметско наместничество, читалище, смесен магазин и църква. Общопрактикуващ лекар има в с. Дивля, а най-близката поликлиника и учебни заведения са на територията на гр. Земен. Болница ще намерите в гр. Перник.  

Интересни културни забележителности, които си заслужава да разгледате в района са Чепинският манастир "Св. пророк Илия" (4 км) и Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (10 км).

Любителите на риболова могат да възползват от възможностите създадени при язовирите Бегуновци (13 км), Брезнишки извор (13 км) и Пчелина (15 км).

Природна забележителност, подходяща за екскурзия е студеният минерален извор Желязна вода, който се намира до гр. Брезник (19 км) и е известен с лековитите си свойства.

На около 18 км е разположен Земенският манастир Св. Йоан Богослов", който задължително трябва да посетите.

Източници: http://bg.wikipedia.orghttp://zemen-bg.com
Снимки:http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: