ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Косача

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Косача

Косача е село в Западна България. Намира се в община Ковачевци, област Перник.

Отстои на 5 км източно от с. Ковачевци и на 22 км западно от гр. Перник. Село Калище е на 14 км южно, а с. Лобош на 13 км южно. Столицата София е на 50 км западно. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Селото е с добра инфраструктура.

Намира се в планински район, а надморската му височина е 822 м. Климатът е умерен - с топли лета и студени зими. Често падат мъгли.

Постоянното население на селото е около 222 души.

Село Косача се състои от махалите Тютюнджийска, Поляна, Домишлярска, Еврейска и Величкова разпръснати по съседните хълмове. 

В него работят кметство, магазин, читалище и църква. Най-близкото училище е в с. Калище, а най-близката детска градина е в с. Лобош. Лични лекари има в с. Ковачевци и в с. Калище. Болничната помощ се осъществява на територията на гр. Перник.

Туризъм и забележителности

Църквата "Св. Архангел Михаил" в с. Косача е построена 1865 г., а през 2001 г. е реставрирана. Заслужава си да посетите и Радибошкия манастир "Св. Троица", който е на по-малко от 3 км от селото.

В близост се намира яз. Пчелина, който е отлично място за риболов и почивка сред природата. На брега му има скален параклис.

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://bulgariaturism.blogspot.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: