ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Друган

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Друган

Друган е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник. 

Отстои на 12 км югоизточно от гр. Радомир, на 32 км южно от гр. Перник, на 4 км югозападно от с. Старо село и на 6 км северозападно от с. Долна Диканя. Столицата София е на 44 км североизточно. 

Разположено е в подножието на планината Голо бърдо, на главния път от Радомир за Дупница, а надморската му височина е 701 м. Състои се от махалите Чакърова, Джамалица, Грамада, Опалово и Блатото разпръснати по околните хълмове.
Климатът е умерен и се характеризира с късна пролет, прохладно лято и ранно настъпваща зима. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Направен е ремонт на улиците, свързващи махалите. 

Постоянното население е около 463 души. 

Селото е добре уредено. Работят кметство, читалище с библиотека и киносалон, църква, поща, здравна служба, магазини, кафене и кръчма. Най-близкото училище е в с. Дрен (13 км), а детска градина и специализирана медицинска помощ може да намерите на територията на Радомир.
Друган има футболен клуб. Към читалището развиват дейност няколко самодейни групи - фолклорна група за сурвакарски и маскарадни игри, хор, танцова група и група за обичаи. 
Местните отглеждат главно пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и картофи.  

Туризъм и забележителности

В малкия парк в центъра на селото е издигнат паметник на загиналите във войните. А до селото има два параклиса - "Св. Сребра" и "Св. Димитър" в местността Огоя. 

На около километър е язовир Стефаново - много приятно място, изключително подходящо за риболов на щука, шарани и други видове риби. Разрешен е и нощният риболов. На не повече от десетина километра се намират язовирите Долна Диканя, Студена и Върба.

На десетина километра е разположена и най-дългата пещера в България - Духлата, която привлича много туристи. 

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: