ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сопица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Сопица

Сопица е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 10 км южно от гр. Брезник и на 17 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 47 км източно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 718 м. Климатът е умерен. Средната температура през най-студения месец януари е -1,7°С, а средната температура през най-топлия месец - юли е 19,6°С. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Има изградена инфраструктура, както и електропреносна и водопреносна мрежи. 

Постоянното население е около 96 души. 

Тук функционират кметство и магазин. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник, а в Ноевци работи най-близкият общопрактикуващ лекар. Училища и детски градини има в с. Ноевци и в общинския център. 

В Сопица са запазени традициите на обичая Сурва, като местна група изработва автентични сурвакарски маски от дървена коруба, кожа и рога, както и костюми от естествени кожи. 

Името на селото идва от легенда, че местните се отбранявали от турските набези единствено със сопи. 

Наблизо тече река Конска. А край селото има няколко извора, сред които и един лечебен минерален извор

Местността "Бърдото" е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" (3 км) предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.
Близо е и яз. Ярджиловци (6 км), който е подходящ за семейни излети - има детска площадка и ресторант, освен това мястото е красиво, а язовирът е зарибен с пъстърва, шаран, червеноперка т.н.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://sopicabg.blogspot.com/
Снимки:http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: