ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мещица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Мещица

Мещица е село в Западна България. То се намира в община Перник, област Перник.

Отстои на 7 км северно от гр. Перник /по пътя Перник-Брезник/ и на 37 км западно от центъра на гр. София.

Населението наброява около 1000 души.

Мещица се намира в Брезнишката котловина. 
Попада в умереноконтиненталната климатична област. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.
Тук протича малка река, а в покрайнините се намира яз. Мещица.

Селото е благоустроено и с добре поддържана инфраструктура.
Има читалище с библиотека, кметство, магазин, лекарска и зъболекарска практики. Най-близките учебни и здравни заведения се намират в общинския център - гр. Перник.
Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в общината. През Мещица минава и 
известната "бригадирска" жп линия Перник-Волуяк.

КУЛТУРНИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

На двайсетина километра от селото е разположен Големобучинският манастир Възнесение Господне. Манастирът е създаден през XVIII в. и е реставриран през XIX в. Все още са запазени части от античната сграда в манастирския комплекс.

В Рударци /20 км/ има два открити плувни минерални басейна, около които е създаден изкуствен плаж. Температурата на водата е 28.9 градуса по Целзий.

Природата тук е много красива. Има условия за практикуване на еко и познавателен туризъм.
Ботаническият резерват „Острица” е разположен по склоновете на връх Острица, в планината Голо бърдо, разделяща Пернишката и Радомирската котловина. Това е една от най-старите защитени територии в България. Още през 1943 г. е обявен за природен парк с цел опазването на уникалния релеф, както и на множеството ценни растителни екзампляри с голяма научна стойност, които се срещат тук.
Сега „Острица” е „поддържан резерват” с площ от 134.6 ха. 
Само тук вирее витошкото лале - защитено растение, което расте на височина 1500-2000 метра,  на влажни поляни. То е символ на Витоша планина.

Великолепни условия за ловен туризъм и отдих предоставя ловно стопанство “Витошко”, където функционира и държавната дивечовъдна станция “Витошко-Студена” с развъдник за планинска пъстърва.

В близост се намира язовир Студена, който дава началото на река Струма. Той е в рамките на природен резерват "Витошко" и е основен водоизточник за гр. Перник и региона. Поради това е забранен за посещения и риболов откъм вододайната зона - с.Студена.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: