ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Конска

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Конска

Конска е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 6 км западно от гр. Брезник, на 1 км северно от с. Режанци и на 26 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 55 км източно. 

Разположено е в хълмисто поле, а надморската му височина е 769 м. Климатът е умерен и се характеризира със студена зима и топло лято. 

Постоянното население е около 109 души. 

Тук функционират кметско наместничество, читалище и магазин. В съседното село Режанци работи общопрактикуващ лекар. Болница, зъболекарски практики и аптеки може да намерите на територията на град Брезник. Там функционират и най-близките училища и детски градини. 

Туризъм и забележителности

 

Над селото има останки от средновековния манастир "Св. Никола".

В Конска е изграден атракционен комплекс, който включва заведения, писта за каране на ATV, UTV и картинг, стрелба с лък, собствен водоем за спортен риболов с трофейни риби, блъскащи се колички, закрита игрална зала с билярдни маси и други игри. Като скоро ще има и аквапарк.

Река Конска, която преминава през селото, е подходяща за риболов и риборазвъдна дейност, както и едноименният язовир до селото. За любителите на риболова чудесни условия създават и близките язовири Брезнишки извор (2 км), Бегуновци (3 км) и Слаковци (7 км).

Природна забележителност е студеният минерален извор Желязна вода в местността Бърдото до Брезник. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: