ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Розово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Розово

Местоположение

 

Село Розово е разположено в северните склонове на Западните Родопи, община Брацигово, област Пазарджик. Надморска височина 650 м. В момента в селото живеят 600 човека. Този район е богат на природни и исторически дадености. Село Розово е от VI-ти функционален тип и отстои на 5 км южно от общинския център гр. Брацигово. То е жизнено селище. Хората са съхранили българския дух и ревностно тачат родния си край. През 70-те, 80-те години в селото са изградени почти всички необходими обществени сгради.

Селото е типично планинско. Голям процент от улиците са стръмни, но благоустроени. Застрояването на жилищните територии е типично за селища с разнообразен планински релеф- етажността на сградите варира съобразно релефа на терена. Структурата на застрояването е мозаечна и наслагването по скатовете прави силуета гледан от улицата пластичен, богат на форми.

 

История


Застроено в северните склонове, в гънките на западните Родопи, селото има доста интересна история. Основано е в края на XVII или в началото на XVIII век. Според предание на старите, местни хора в м. "Пирийца" на запад от днешното село е имало старо селище.
В землището на селото се намират следните средновековни крепости: Геркинско, Киевско, Стоилско, Юрушко, Тъмрашко и Градишко калета. В много от тия калета са намирани керамика, монети и други предмети от иманяри, които се намират в Пловдивския археологически музей. Заселниците на селото са дошли от Костурско и Неврокопско – Македония.
Същите са се занимавали със земеделие, скотовъдство и добиване на дървени въглища. Занаятите също така са били познати на старите жители. В местността "Паничерницата" на стругове са се изработвали разни съдове. По-късно към средата на XIX век в Чанакчиево се започва отглеждането на гюловата /розовата/ култура. През 1861 година българите си построяват черква в селото. В същата в периода 1861 до 1865 година се открива и училището /през настоящата година отпразнува 140 годишен юбилей/.
По инициатива на местният учител Ангел Петров Величков и други розовци през октомври 1911 година се образува читалище "Просвета".

 

Климат


Климатът тук е преходно-континентален. Средногодишната температура се движи от 10 до 18 градуса. Пролетта е къса и прохладна. Лятото е топло и приятно. Зимата е мека.   

Производство


Природните условия, умерената надморска височина 650-700 метра са благоприятни за производство на зеленчукови култури и плодове. В момента в Розово се отглеждат ягоди. В перспектива се очаква възраждане на розопроизводството. Правят се първи стъпки за възтановяване на розовата култура, вече са засяти 10 дка от предприемчиви частини стопани.

 

Културни и природни забележителности

 

На 7 км от село Розово се намира местността Розовски вриз. Нарича се така, поради факта, че там се събират много води, които с подземни тунели се отвеждат до микроязовир над селото, наричан от местните Гювеча, поради специфичната си форма. Това е предпочитано място за отдих от много туристи през зимата и лятото, поради кристално чистите въздух и вода и девствената природа. Температурата на водата в района целогодишно е 10 градуса. Името на селото идва от растенията, които жителите му засаждат през време на Втората световна война. И досега на входа на селото съществуват розите, които посрещат всички гости и местните с красивия си аромат.
 

Еко-район


Местоположението на с. Розово, далеч от големите екологични замърсители, планинския въздух и мек климат определят селището като екологически чисто. Това обстоятелство се допълва от доброто благоустроствено състояние на улиците. Почти всички основни улици имат канализация за отвеждане на повърхностните отпадни води.
Природните и климатични условия определят селището с функция за обитаване и отдих. В регулационните граници значителна част от парцелите са застроени с вилни сгради.

 

Източник: официален сайт на община Брацигово

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: