ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драгор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Драгор

Драгор е село разположено в южна България, част от Община Пазарджик, Област Пазарджик.

Отстои на около 5 км северозападно от гр. Пазарджик.

Постоянно живущите в селото са около 1450 души.

Релефът е равнинно-хълмист, с надморската височина от 240 м.
Климатът е умереноконтинентален, като лятото е слънчево и топло, а зимата мека, с малко сняг.

Инфраструктурата на селото включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация, интернет и телефонизация.

На 5 км от селото минава магистрала А1 „Тракия”, а на 7 км преминава европейски път Е80, който го свързва с градовете Пазарджик и Пловдив.

Има редовен автобусен транспорт от и за гр. Пазарджик.

В селото има кметство, пощенска станция, училище, читалище, църквата. Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Общопрактикуващи лекари и зъболекари обслужва населението на Мокрище.

Удобната връзка и близостта на селото с гр. Пазарджик, дава добри възможности за младите хора, които работят и учат в Пазарджик, но живеят в Драгор.

 

Туристически и културни забележителности

Река Тополница тече до селото, малко преди да се влее в Марица. През лятото е прохладно място и много подходящо за отдих и разходки.

На около 20 км северозападно от селото има няколко язовира, подходящи за риболов.

Наблизо е разположен гр. Батак е разположен на 40 км и заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 48 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Град Велинград се намира на 50 км, който е известен с изобилието от минерални води, като температурата им е между 28-86ºС. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: