ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Расово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Расово

Ра̀сово е село в Северозападна България. То се намира в община Медковец, област Монтана.


Разположено е на 10 км североизточно от с. Медковец, около 16 км южно от гр. Лом, приблизително 35 км северно от гр. Монтана и около 145 км от София в същата посока.
Релефът е равнинен, а надморската височина на селото достига 133 м. Климатът е умерено континентален със студена зима и горещо лято.

Расово е голямо и много добре устроено село с около 1200 души население. На тяхно разположение са кметство с пощенски клон, църква "Свети Георги", целодневна детска градина "Щурче", основно училище "Христо Ботев", читалище "Димитър Вълнев", няколко магазина, заведение и стадион. Селото има и свой футболен клуб "Расово".
Инфраструктурата е уредена с изградени електропреносна, водоснабдителна и канализационна системи, асфалтирани улици, улично осветление и покритие на всички мобилни оператори.
Транспортната мрежа е много добре развита – автобусни линии свързват Расово с градовете Лом, Монтана, Враца и София и околните села.

Грижата за здравето на населението е поета от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Със специализирана медицинска помощ разполагат съседният град Лом и областният център.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Празникът на Расово се отбелязва на 6 май (Гергьовден) с традиционен събор.

В селото има манастир "Света Троица", за чието създаване не се знае много. Известно е, че в пределите му, на мястото на днешната черква е имало стара, която в средата на XIX в. била съвсем порутена. Тогава по молба на селяните, с ферман от турския султан, издаден през 1858 г., се разрешава построяването на нова църква, която е запазена и до днес.

На метри от пределите на Расово е разположен язовирът на селото, който е един от най-живописните водоеми в района. Със своите 630 декара водна площ и красива природа е подходящо място за риболов и почивка на открито. В непосредствена близост има и рибарско селище.

В съседното село Медковец интерес представляват:

  • Черквата „Света Параскева”, която е основана 1868 г., а понастоящем е национален паметник на културата. В нея се пазят няколко ценни свободно стоящи икони, църковна утвар и старопечатни книги от средата и втората половина на XIX в. Дърворезбата на царските двери е дело на майстори от прочутата Дебърска школа.
  • Къщата на Иван Кулин, която е реставрирана и запазена като музей.

Източници: http://www.sabori.bg/http://svetimesta.com/, http://bg.wikipedia.org/, Мирела

Снимки: http://www.sabori.bg/,http://rasovo.hit.bg/, Panoramio

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: