ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тепава

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Тепава

Тепава е село в Северна България. То се намира в община Ловеч, Област Ловеч.

Отстои на 22 км източно от гр. Ловеч, на 35 км северно от гр. Севлиево, на 80 км западно от гр. Велико Търново, на 173 км източно от столицата – гр. София.

Надморската височина е 346 м. Климатът е умереноконтинентален. Летните дни са прохладни. През селото преминава бара Тепавка, която пресъхва през лятото. Село Тепава е електрифицирано и водоснабдено. Има автобусен транспорт 2 пъти на ден до гр. Ловеч.

С. Тепава е разположено между с. Брестово и с. Деветаки. То е най-малкото селце в Деветашкото плато с население едва от около 80 души. Селото разполага с кметство, два магазина и туристически информационен център. Най-близките детски градини, училища и болници се намират в гр. Ловеч. Най-близкият общопрактикуващ лекар се намира в с. Брестово – на 7 км южно от селото. Най-близкият стоматолог се намира на 13 км южно – в с. Къкрина.

Името на селото идва от “тепавица” – съоръжение, задвижвано от течаща вода, с което се обработва  вълната на овцете. Съборът на селото се провежда последната неделя на октомври.

ТУРИЗЪМ и ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Интересен факт е, че продължителността на живота на това място е най-висока в сравнение със средната за страната. Според специалистите това се дължи на състава на въздуха, който тук е най-чист и най-здравословен.

В землището на село Тепава се намира хоризонталната Додацка пещера, а в местността Моасанка – пещерата "Кънчова върпина" с дълбочина 136 м.

На 10 км южно от селото се намира Деветашката пещера.

В с. Къкрина се намира един от Стоте национални турстически обекта – Къкринското ханче.

На 30 км източно се намират Крушунските водопади.

Източници: bg.wikipedia.org, devetashkoplato.zabelejitelnosti.info, Интернет
Снимки:      devetashkoplato.zabelejitelnosti.info

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: