ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Скрино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Скрино

Скрино е село в западна България, част от Община Бобошево, Област Кюстендил.

Отстои на 35 км югоизточно от гр. Кюстендил и на 6 км северозападно от гр. Бобошево.

Населението наброява около 80 души.

Релефът е равнинно-хълмист, с надморската височина от около 560 м.
Климатът в района е умерено континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около -2ºС, топло и сухо лято със средна температура около 27ºС.

Скрино е с добре развита инфраструктура, която включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация и покритие на мобилните оператори.

На около 10 км от селото преминава европейски път Е79, който свързва населеното място с градовете Дупница и Благоевград.

Има редовен автобусен транспорт от и за градовете Бобошево и Кюстендил.

В селото има кметство, пощенска станция и функциониращо читалище.

Общопрактикуващ лекар посещава населеното място и обслужва жителите. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

 

Туристически и културни забележителности

Реките Струма тече наблизо и е подходящо място за разходки и отдих сред красивата природа. На около 2 часа пеша се намира хижа „Яна”.

Скрино е смятано за родното място на Свети Иван Рилски.

На около 3 км от селото е разположен Руенският манастир „Св. Иван Рилски”. Той е един от най-новите български манастири, построен е през 2002 г.

Други места представляващи интерес са двете старинни църкви „Св. Богородица” и „Св. Атанасий” и бобошевският манастир „Св. Димитър”.

На 50 мин. с кола се намира Рилският манастир, който е най-големият в България. Разположен е на 1147 м. надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на Рила. От 1961 г. Рилският манастир е превърнат в Национален музей, а ЮНЕСКО обявява целия комплекс за паметник на културата със световно значение.

 
Източници: www.bg.wikipedia.org, www.naselo.net
Снимки: www.naselo.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: