ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пастра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Пастра

Село Пастра се намира в Югозападна България и е част от община Рила, област Кюстендил.

Отстои на около 8 км източно от общинския център гр. Рила, на около 65 км от областния гр. Кюстендил и на около 13 км западно от Рилския манастир, а разстоянието до София е около 98 км.

На около 20 км западно от селото минава Европейски път Е79 (от Словения през Румъния и България за Гърция), по който на север се достига столицата София.

Село Пастра се намира на пътя за Рилския манастир и от там ежедневно минават автобуси, които го свързват с общинския център гр. Рила.

Постоянно живущите в селото са около 217 души.

Релефът е с подчертан планински характер, а средната надморска височина е 800 м. Това обуславя и климата в района, който е преходно-континентален с планинско влияние.
Лятото е сравнително сухо и прохладно, а зимата е мека и температурата рядко пада под 0˚С.

Инфраструктурата на селото е добре устроена. Голяма част от улиците са асфалтирани и осветени, има пълна електрификация и водоснабдителна система. Има покритие на мобилните оператори и телефонна централа.

В селото функционират читалище с богата история, училище, детска градина, църква, има кметство и множество къщи за гости и ханчета.

Медицинското обслужване на територията на община Рила осигуряват двама общо практикуващи лекари, педиатър и трима стоматологични практики, като в гр. Рила има център за спешна медицинска помощ, а най-близката болница се намира в гр. Кюстендил.

Туристически и културни забележителности

Село Пастра е разположено от двете страни на пътя за Рилския манастир, който е обявен е от ЮНЕСКО за паметник на световната култура. На площ от 8 000 кв. м са открити за посещения: главната църква, историческият музей, етнографската сбирка, картинната галерия, Хрельовата кула, магерницата, музей "Манастирско стопанство".

В самия край на селото има прекрасна каскадна система от водопади, наречени „Дяволски води”. По стръмните тераси водите падат на няколко нива и се вливат в река Рилска.

Недалеч от селото има няколко високопланински езера, а на около 16 км е разположен и язовир „Калин”, който е с най-голяма надморска височина в България и захранва няколко водноелектрически централи. До него се стига по няколко еко пътеки и маршрути, от където се открива невероятна панорама на заобикалящата планинска природа.

Източници: www.wikipedia.org
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: