ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Чифлик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Чифлик

Чифлик е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още две населени места, носещи същото име - в община Белоградчик (област Видин) и община Троян (област Ловеч).

Селото отстои на 15 км североизточно от гр. Кърджали, на 79 км западно от гр. Свиленград, на 230 км югозападно от гр. Бургас и на 245 км югоизточно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Населението наброява приблизително 340 души.

Чифлик се намира в Източните Родопи, на около 300 м надморска височина. От тук минава Перперешка река. Районът се характеризира с горещо лято и мека зима.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, пощенски клон, основно училище, детска градина, читалище, джамия, общопрактикуващ лекар и търговски обекти. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

Основният поминък на селото е отглеждането на зеленчуци, овощни насаждения и тютюн.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Чифлик, в местността "Клисе башъ", след проведени мащабни разкопки, е открита красива църква. Църквата е част от областен център и епископска резиденция, с пряка връзка с комплекса Перперикон. Обектът се подготвя за туристически посещения като неразделна част от комплекса, който е само на 5 км разстояние от Чифлик.

На около 8 км се намира язовир Студен кладенец - може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Той е вторият (след язовир Кърджали) по поречието на река Арда и започва точно след града. Езерото на язовир Студен кладенец се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела). 

Източници: www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: