ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Устрен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Устрен

Устрен е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 10 км югозападно от Джебел и в същата посока съответно на 32 и 28 км от Кърджали и Момчилград. Столицата София се намира на 272 км северозападно, а село Припек - само на 6 км западно.

Разположено е в Източните Родопи на 612 м надморска височина. Климатът е преходно-средиземноморски. Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.

Тук живеят около 220 души.

Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Има покритие на мобилните оператори и автобусен транспорт до общинския център.

Тук има функциониращи джамия, кметство, основно училище, читалище, както и хранителен магазин и кафене. Най-близките гимназия и целодневна детска градина са в село Припек, където работят и един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 4 км в посока североизток, между село Устрен и село Лебед, се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. Укреплението е имало 3 охранителни кули, които са били с по три етажа и са имали вътрешни стълбища (част от тях запазени и до днес). При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети , глинени съдове, медни монети.

В подножието на крепостта Устра са разположени и прочутите Лебедови езера, образувани в резултат на земетресения. Те са природна забележителност с подчертана пейзажна стойност. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове.

Тези забележителности са подходящи за посещение целогодишно. На по-малко от километър над село Устрен има туристическа хижа, която предлага чудесни условия за настаняване.

На 11 км в същата посока, в непосредствена близост до село Воденичарско, може да бъде посетена Крепостта "Мал Асар". Разположена е на немного висок скалист и остър връх. Построена е през VI век, а по-късно, през XI век е била достроена и подсилена.

Отново в село Воденичарско се намира и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата хълм, по пътя за Воденичарско, малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 м. Разликата във височината е около 80 м. Счупването е резултат от тектонско отместване.

Източници: http://www.dzhebelbg.com, http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: