ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сърнак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сърнак

Сърнак е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 7 км югозападно от Крумовград, на 55 км югоизточно от Кърджали и на около 295 км в същата посока от столицата София

Разположено е в район с полупланински релеф на приблизителна надморска височина от 260 м. Климатът е преходно-средиземноморски, което обуславя меката зима и продължителното, горещо лято.

Тук живеят около 140 души.

Сърнак има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с Крумовград.

Средно училище и детска градина ще намерите в Крумовград. Медицинска помощ може да бъде получена отново в общинския град, където се намира и най-близката многопрофилна болница.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В съседното село Кандилка /3 км югозападно/ може да бъде видян вечно зеленият тракийски дъб, който е на 120 години и е единствен в Балканските страни.

Една от най-интересните забележителности, която може да бъде посетена на около 12 км североизточно, в село Рогач, е  Скалната гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 12 км югозападно от Сърнак, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На 15 км в посока югоизток, в местността Църквището до село Лимец, се намира светилището на Сабазий - богът на Слънцето. Светилището има кръгла форма, строено е с ломени камъни, без спойка от хоросан.

Изключително интересни са архитектурните забележителности на територията на Крумовград. В града могат да бъдат видени:

  • останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище; 
  • джамията "Сейтляр джамиси", смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места;
  •  музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.comhttp://imagesfrombulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: