ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сухово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сухово

Сухово е село в Южна България. То се намира в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 32 км североизточно от гр. Ардино, на около 32 км северозападно от гр. Кърджали, на 79 км югозападно от гр. Хасково, на 128 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 275 км в същата посока от столицата София.

Сухово се намира на западния бряг на яз. Кърджали, в Източните Родопи на около 407 м надморска височина. Климатът е умерено средиземноморски, с мека и влажна зима и сухо, горещо лято. 

Населението на селото е около 95 души.

Село Сухово е с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено. Главните улици са асфалтирани и осветени. В селото има кметство, читалище "Вела Пеева", хранителен магазин и джамия. Най-близките училище, общопрактикуващ лекар и стоматолог са в село Боровица /5 км западно/. Детска градина, както и многопрофилна болница има в гр. Ардино.

ТУРИЗЪМ

През лятото язовир Кърджали, един от най-големите язовири в страната, е чудесно място за плаж, отмора и практикуване на разнообразни водни спортове. В близост има изградени хотели, вили и ресторанти, готови да посрещнат туристи, както от страната, така и от чужбина. Нов, пешеходен мост над язовира свързва село Сухово със село Дъждовница /10 км североизточно/.

Изключителна атракция за туристите представляват плаващите понтони-ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Предлагат се и джетове, водни колела и водни ски. В близост има изградена и модерна гребна база.

Риболовът тук е добре развит, тъй като водите на язовир Кърджали предлагат голямо разнообразие от риба - американска и балканска пъстърва, сом, бяла риба, есетра, кефал, амур, шаран, костур, уклей, червеноперка.

На около 52 км североизточно от селото се намира и средновековният комплекс Перперикон, който е част от Стоте национални туристически обекта и представлява голямо мегалитно светилище.

Текст: Мирела, http://www.monitor.bghttp://novjivot.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: