ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Солище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Солище

Солище е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 4 км североизточно от гр. Кърджали, на 39 км югозападно от гр. Хасково, на 244 км в същата посока от гр. Бургас, на 97 км западно от гр. Свиленград и на 245 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в планински район, на надморска височина от 365 м. Разполага се в полите на Източните Родопи, в близост до язовир Невестино.

Климатът е преходно-континентален, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 310 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, дежурен полицейски инспектор, целодневна детска градина, джамия и търговски обекти. Учениците посещават основното училище в съседното село Рани лист (3 км). В гр. Кърджали са най-близките болнични заведения.

Забележителности и туризъм

Край селото се намира язовир Невестино, по-известен като Кадънчето. Той е зарибен с шаран, есетра, моруна, сом и е отлично място за почивка и риболов.

Две екологични пътеки преминават през територията на Солище. Пътеките тръгват от гр. Кърджали и преминават през култовия комплекс Перперикон, скалния феномен Каменната сватба и други интересни природни забележителности.

В землището на селото има находище на растението седефче, което е включено в Червената книга на България.

Източници: http://www.kardzhali-tourism.info/index.php
Снимки: http://forum.fishing-mania.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: