ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рудина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Рудина

Рудина е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България съществува още едно село със същото име - в община Руен, област Бургас.

Отстои на около 32 км североизточно от гр. Кърджали, на около 32 км южно от гр. Хасково, на около 115 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 261 км в същата посока от столицата София.

Селото се намира в планински район на около 250 м надморска височина. Климатът е умерено средиземноморски със сравнително мека зима и слънчево и горещо лято. Язовир Студен кладенец се намира само на 12 км от селото.

Населението е около 140 души.

Село Рудина е с добри транспортни връзки, водоснабдено и електрифицирано. Тук има джамия. Най-близките пощенски клон, полицейски участък, основно училище, читалище и общопрактикуващ лекар са в село Миладиново /2 км южно/. Многопрофилна болница има в общинския и областен център – гр. Кърджали.

ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Перперикон

Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 21 км западно от селото и за него се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта. 

  • Каменни гъби

Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 31 км северозападно от с. Рудина. Природните феномени достигат на височина до 2,5 - 3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г. 

  • Вкаменената сватба

На около 35 км югозападно от селото, при с. Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екологична пътека.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com/
Снимки: www.panoramio.comhttp://www.asarbg.info

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: