ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ридино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Ридино

Ридино е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 8 км южно от Джебел, на 29 км югозападно от Кърджали, на 25 км в същата посока от Момчилград и на около 269 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с планински релеф на надморска височина около 452 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 290 души.

Ридино е добре уредено село, главните улици са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Има покритие на мобилните оператори и автобусен транспорт до Джебел.

Селото разполага с целодневна детска градина, кметство и собствен футболен отбор. Средно училище, читалище, както и специализирана медицинска помощ ще намерите в Джебел. Най-близката многопрофилна болница се намира в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Резерват "Чамлъка" - най-малкият от четирите резервата, разположени в Източните Родопи, се намира само на 13 км в посока северозапад, до село Воденичарско. Площта на резервата е 30 дка. В близост се намира и интересният природен феномен "Счупената планина".

Природната забележителност "Калето", представляваща скални образувания върху площ от 22.40 ха, е разположена в землището на село Устрен /8 км западно/. 

Интересна за посещение е и средновековната крепост "Устра" - една от най-запазените крепости в Родопите. Тя е археологически паметник с национално значение. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път.

Текст: Мирела, http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: