ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Птичар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Птичар

Птичар е село в Южна България. Намира се в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на на 17 км югозападно от Момчилград, на 32 км южно от Кърджали  и на около 272 км югоизточно от столицата София

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 408 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. До селото преминава река Върбица.

Тук живеят около 270 души.

Селото е сравнително добре уредено, улиците са частично асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен железопътен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. Тук има спирка от ж.п. линията Подкова - Кърджали.

В Птичар има функциониращо читалище "Никола Йонков Вапцаров" и джамия. Най-близките средно училище и целодневна детска градина са в Момчилград. Там ще намерите и най-близката многопрофилна болница.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Старейшино /24 км южно/ може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна, изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

Природният феномен "Вкаменената гора" се намира в село Равен /25 км североизточно/. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. Вероятно е била разположена на крайбрежието на древно терциерно море или край някой остров. При започналата интензивна вулканична дейност тази гора е била частично засипана и изгорена от горещия материал. Така са се получили вкаменените дървета. В световен мащаб са известни много случаи на повалени и погребани от вулканични материали дървета, но уникалното тук е това, че тези дървета са прави.

Тракийското скално светилище Юмрук Кая е разположено до село Обичник /26 км в същата посока/, върху скала, наподобяваща фигура на животно и наричана от местното население "Юмрук кая" или "Лъвът".

На 28 североизточно от Птичар, в село Друмче, се намират два скални комплекса - тракийски мегалити - огромни скали със изсечени в тях ниши, в които са се поставяли глинени съдове и други ритуални предмети.

Интересно за туристите е и Светилището на Орфей при с. Татул /на около 29 км североизточно от Птичар/. Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Източници: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: