ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Припек

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Припек

Припек е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

В България има още две населени места със същото наименование - в община Руен, област Бургас и в община Аксаково, област Варна.

Отстои на 15 км югозападно от Джебел, на 37 км в същата посока от Кърджали, на 33 км южно от Момчилград и на около 277 км югоизточно от столицата София.

Разположено е на границата между Родопите и Източните Родопи, на югоизточните склонове на Жълти рид, на 820 м надморска височина. Намира се близо до границата на област Кърджали и област Смолян. Климатът е планински, с подчертано беломорско влияние. Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.

Тук живеят около 830 души.

Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.

Тук има функциониращи кметство, читалище, основно училище и гимназия, както и целодневна детска градина. В Припек работят един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Многопрофилни болници ще намерите в Момчилград и в Кърджали.

забележителности и туризъм

 

Всяка година през месец май се провежда традиционен събор на селото, в който взимат участие много фолклорни групи от съседните села.

Само на 3 км в посока североизток се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. Укреплението е имало 3 охранителни кули, които са били с по три етажа и са имали вътрешни стълбища (част от тях запазени и до днес). При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети, глинени съдове, медни монети.

В подножието на крепостта Устра се намират и прочутите Лебедови езера, образувани в резултат на земетресения. Те са природна забележителност с подчертана пейзажна стойност. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове.

На 10 км в същата посока, в непосредствена близост до село Воденичарско, може да бъде посетена Крепостта "Мал Асар". Разположена е на немного висок скалист и остър връх. Построена е през VI век, а по-късно, през XI век е била достроена и усилена.

Отново в село Воденичарско се намира и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата хълм, по пътя за Воденичарско, малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 м. Разликата във височината е около 80 м. Счупването е резултат от тектонско отместване.

Останки от крепостта "Асар" могат да бъдат видени на около 16 км в посока север от Припек, край село Жълтика.

Източници: http://www.dzhebelbg.com, http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: