ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пловка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Пловка

Пловка е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 19 км  североизточно от Кирково, на 38 км югоизточно от Кърджали, на 24 км югозападно от Крумовград и на около 278 км югоизточно от столицата София. Съседното село Токачка се намира на 10 км в посока югоизток.

Разположено е в Източните Родопи, в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 524 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 82 души.

Пловка се намира на около 17 км от държавната граница с Гърция, в непосредствена близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис.

Селото е благоустроено. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център. 

Тук има джамия. Най-близките основно училище и читалище се намират в село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена отново там от един общопрактикуващ лекар. Детска градина и средно училище ще намерите в село Чорбаджийско /13 км югозападно от Пловка/. Многопрофилна болница има в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 5 км в посока изток, в землището на село Рибино се намира местността Рибино, обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На 13 км северозападно от Пловка, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

Интересно за туристи е и Светилището на Орфей при с. Татул (на около 35 км североизточно от Пловка). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://www.kirkovo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: