ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Патица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Патица

Патица е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 6 км югоизточно от с. Черноочене, на 12 км северно от гр. Кърджали, на около 37 км югозападно от гр. Хасково и приблизително на 233 км югоизточно от столицата София

Село Патица се намира в полупланински район в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 370 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Има редовен транспорт до околните населени места.

Населението наброява приблизително 150 души.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Средно училище, целодневна детска градина, читалище, както и специализирана медицинска помощ ще намерите в село Черноочене. Най-близката многопрофилна болница е в Кърджали.

ТУРИЗЪМ

Близо до Патица, при село Даскалово /14 км северозападно/, има два микроязовира яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2, които са подходящи за риболов.

В село Пчеларово /9 км северно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com/, Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: