ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Папрат

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Папрат

Папрат е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 3 км северозападно от Джебел, на 24 км югозападно от Кърджали, на 20 км в същата посока от Момчилград и на около 265 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с планински релеф на около 366 м надморска височина. Климатът е планински, с подчертано беломорско влияние. Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.

Тук живеят около 140 души.

Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.

Тук има функциониращи джамия и магазин. Най-близките училища, читалища и детски градини са в Джебел. За здравето на населението се грижат общопрактикуващите лекари и стоматолозите отново в Джебел. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На около 14 км в посока югозапад, близо до село Устрен, се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети , глинени съдове, медни монети.

В подножието на крепостта Устра се намират и прочутите Лебедови езера, образувани в резултат на земетресения. Те са природна забележителност с подчертана пейзажна стойност. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове.

На 11 км в същата посока, до село Воденичарско, може да бъде посетена Крепостта "Мал Асар". Разположена е на немного висок скалист и остър връх. Построена е през VI век, а по-късно, през XI век е била достроена и подсилена.

Отново в село Воденичарско се намира и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата хълм, по пътя за Воденичарско, малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 м. Разликата във височината е около 80 м. Счупването е резултат от тектонско отместване.

Източници: Мирела, http://www.dzhebelbg.com, http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: